Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Θεωρία και Πράξη


Η κοσμοθεωρία του μαρξισμού-λενινισμού βασίζεται στη σύλληψη της ενότητας μεταξύ θεωρίας και πράξης. Το κομμουνιστικό κόμμα χαρακτηρίζεται από την επιστημονικότητα και την ταξικότητα της ανάλυσής του, με άλλα λόγια, από την συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης με κριτήρια ταξικά. Τα συμπεράσματα που βγαίνουν από την διαλεκτική ανάλυση της ιστορίας και των συγκεκριμένων κοινωνικών συνθηκών υπό το πρίσμα της ταξικής πάλης, εφαρμόζονται στην πράξη από την πρωτοπορία της εργατικής τάξης στην χάραξη της πολιτικής του εργατικού κινήματος. Παραθέτουμε σε αυτή την ανάρτηση ως παράδειγμα αυτής της διαλεκτικής ενότητας, τη θεωρητική παρέμβαση του Πέτρου Αλέπη στο Ριζοσπάστη σχετικά με τον ρόλο του κομμουνιστή δημοτικού συμβούλου, συνοδευόμενη από την επιβεβαίωση της θεωρητικής αυτής ανάλυσης από τις ίδιες τις παρεμβάσεις των εκλεγμένων αντιπροσώπων της Λαϊκής Συσπείρωσης Κεντρικής Μακεδονίας, σε μια περιοχή όπου τα λαϊκά στρώματα, αποπροσανατολισμένα από τις ρητορείες των ‘κινημάτων’  έπεσαν στην παγίδα της αστικής τάξης και έμειναν εγκλωβισμένα σε ψευδο-διλήμματα.

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Αντιφάσεις




 Αυτό το κείμενο γράφτηκε με αφορμή ένα βιντεάκι από το youtube που ακολουθεί  και δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πόσο νοσηρό είναι το καπιταλιστικό σύστημα από την φύση του και πώς οδηγεί τους ανθρώπους στην δυστυχία όταν τους υποτάσσει  στους κανόνες λειτουργίας του.



   





Όπως βλέπουμε και στο βίντεο το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα έχει δημιουργήσει δυο διαφορετικούς κόσμους. Τον κόσμο της παραγωγής και τον κόσμο της κατανάλωσης.

Αυτοί, που στο κεφαλαιοκρατικό σύστημα παίζουν τον ρόλο του παραγωγού εξαναγκάζονται να δουλεύουν απίστευτα πολλές ώρες για μια απίστευτα  μικρή αμοιβή προκειμένου να παράξουν το μέγιστο σε ποιότητα και ποσότητα προϊόν στο ελάχιστο δυνατόν κόστος.

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Η διαφορά ανάμεσα στην εργασία και το κεφάλαιο

                      



Η εργατική τάξη γεννήθηκε μαζί με τον καπιταλισμό. Το 16ο και το 17ο αιώνα, στην πρωταρχική συσσώρευση, η ανάπτυξη της συνδέθηκε με δυο σημαντικούς όρους. Έπρεπε να υπάρχει αρκετός συσσωρευμένος πλούτος για να στηθούν οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις –το κεφάλαιο. Επίσης έπρεπε να υπάρχει διαθέσιμο αρκετό εργατικό δυναμικό, άνθρωποι χωρίς ιδιοκτησία ή άλλο εισόδημα, αναγκασμένοι να πουλάνε την εργατική τους δύναμη.

Η εργατική τάξη διαμορφώθηκε και άρχισε να αναπτύσσεται στα τέλη του 18ου και στις αρχές 19ου αιώνα λόγω της εκβιομηχάνισης. Υπήρξε συνεχής εισροή από την χρεοκοπημένη τάξη των αγροτών και από χειρώνακτες εργάτες. Μαζί με την ανάπτυξη του καπιταλισμού αυξήθηκε επίσης ο εφεδρικός βιομηχανικός στρατός ανέργων.